Might be available
(Updated 2024-01-12)Konsult inom UX/Usability
Sundsvall, Sverige
Native Svenska, Intermediate English
- Lång erfarenhet av användbarhet och användarcentrerad utveckling/UX
- User experience
- Usability research
Skills (16)
FÄLTSTUDIER
HUMAN FACTORS
WIREFRAMES
Användningstester
User research
IT-STÖD
USABILITY
USER EXPERIENCE
UX
LAGSPELARE
ANVÄNDBARHET
PROTOTYP
ANVÄNDARUPPLEVELSE
Heuristic evaluation
PROTOTYPER
Användarcentrerad utveckling
Summary
Rickard är en erfaren specialist inom användbarhet och användarcentrerad utveckling med imponerande 25 års branscherfarenhet. Förutom hans långa erfarenhet har han även certifikat som styrker hans gedigna kompetens inom UX, användbarhet och användarcentrerad utveckling.
I april 2014 blev han Sveriges första CXA (Certified User Experience Analyst), han var då en av endast 152 CXA- certifierade i världen. Idag finns det ytterligare en i Sverige och ca 630 globalt. CXA-certifikatet omfattar 10 utbildningsdagar fördelade på fyra tillfällen, samt en certifiering på 3.5 timme. En förutsättning för att kunna ta CXA-certifikatet är att man är CUA-certifierad, se nedan.
Rickard blev i februari 2014 en av då bara sex CUA (Certified Usability Analyst) i Sverige. Idag finns det 15 stycken i Sverige och ca 9 300 stycken globalt. CUA-certifikatet omfattar 10 utbildningsdagar fördelade på fyra tillfällen, samt en certifiering på 3.5 timme.
Egenskaper
Rickard är känd för sin prestigelöshet och pragmatiska inställning till sitt arbete. Han är en mycket social individ och har blivit beskriven som en glädjespridare av sin tidigare chef på CSN. Han trivs både i teamarbete och när han tar sig an uppgifter själv.
Rickards främsta drivkraft är att skapa IT-lösningar som inte bara ger användarna en positiv användningsupplevelse, utan också levererar önskade resultat för verksamheten. Han strävar efter att utforma IT-stöd som erbjuder användarna ett gränssnitt som är intuitivt, enkelt och effektivt att använda. Detta för att underlätta deras arbete och maximera deras produktivitet, och inte medföra ytterligare en komplicerad arbetsuppgift. Det skapar goda förutsättningar för att verksamheten ska uppnå de effekter man vill erhålla med sin investering.
3 exempel på tidigare uppdrag
- Han ansvarade för att designa det nya gränssnittet till Ladoks populära utbildningsplanering.
- Rickard ansvarade för designen av CSN’s app. Appen användes utan större förändringar under 10 år.
- I det Götaprisnominerade projektet Satsa frisk tog Rickard fram CSNs användbarhetspolicy med stöd av Sveriges digitala champion, Professor Jan ”Gulan” Gulliksen. Policyn implementerades i CSNs systemutvecklingsmodell. De två höll även i en 3-dagars utbildning för ca 100 personer på CSN i användarcentrerad utveckling.
Professional Experience
2014-10 - Present
UVIN (uttalas YouWin) erbjuder expertkompetens inom användbarhet och användarcentrerad utveckling (ex UX).
Med över 20 års erfarenhet av användarcentrerad utveckling, skapar UVIN IT-stöd som exempelvis för:
- företag ger ökad konkurrenskraft med en bättre slutprodukt
- myndigheter uppnår de verksamhetseffekter man vill få ut av IT-investeringen
- användarna är lättlärda, intuitiva, lättanvända, effektiva och ger en positiv användningsupplevelse, inte en svårbemästrad arbetsuppgift
- de som köper in nya IT-stöd erbjuder hjälp med bl.a. användbarhetsutvärderingar av det nya IT-stödet, ex mot ISO 9241-11.
Exempel på uppdrag som UVIN utfört (utförligare beskrivningar nedan):
- höll i en 2-dagars utbildning i användarcentrerad utveckling åt Academy
- hjälpt till med att ta fram en ny design på ett internt system åt Kvadrat
- stöttade KTH under en utvärdering av IT-stöd mot ISO 9241-11
- hjälpt en utländsk forskare med användbarhetsutvärderingar
UVIN har även utfört kortare uppdrag åt ex KTH, ComHem, K G Sandström, Idus, Easit och Logosol.
2019-09 - 2019-11
Rickard utvecklade designförslag som presenterades med hjälp av prototyper skapade i Axure. Dessa prototyper, som befann sig på wireframenivå, erbjöd användarna en mer intuitiv och användarvänlig produkt med ett naturligare användningsflöde. Ett av resultaten var att antalet sidor som Vattenfall behövde underhålla kunde reduceras.
Rickard utförde även värdefulla fältstudier, användningstester och contextual inquiry i två olika agila projekt med två olika syften:
1. För att få djupare insikter i behoven hos en specifik målgrupp och skapa en detaljerad persona som representerade denna målgrupp.
2. För att utvärdera och lösa problem som användare stötte på med en specifik produkt och identifiera de behov som inte hade uppfyllts.
I båda projekten inleddes arbetet med korta inledande intervjuer med deltagarna för att säkerställa att projektet var inriktat på rätt frågeställningar och behov.
Rickard hade även ansvar för att ta fram ett designförslag för ett "take over"-fönster på Vattenfalls webbplats som skulle aktiveras vid större störningar, som exempelvis höststormar. Målet var att minska belastningen på webbsidan under störningar, samtidigt som kunderna fick svar på de vanligaste frågorna, vilket skulle minska trycket på kundtjänst. Projektet inleddes med en workshop där man identifierade de mest frekventa frågorna från kunderna vid störningar och prioriterade vilken ordning dessa frågor skulle visas i fönstret. Resultaten från workshopen användes sedan för att skapa en första prototyp i Axure. Prototypens mål var att säkerställa att informationen presenterades på ett användbart sätt och i rätt ordning. För att fokusera på dessa mål höll man prototypen så enkel som möjligt och anpassade den för mobilanvändning. Efter den första iterationen skickades prototypen ut till alla workshop-deltagare för att genomföra användningstester, vilket ledde till vissa justeringar i designen.
2019-07 - 2019-07
Rickard ansvarade för en 2-dagars utbildning i användarcentrerad utveckling/UX. Utbildningen var ett delmoment i en 3-månaders utbildning för blivande C#.net utvecklare som anordnades av Academy.
2018-01 - 2019-08
Rickard dedikerade sin tid och kompetens till att utföra användbarhetsutvärderingar av fyra olika webbplatser för den utländske forskaren Muhammad Nasir. Utvärderingarna genomfördes med grund i Nielsen's 10 usability heuristics och involverade webbplatserna WHO, Ebay, Booking och Cobbpromo.
Rickard utförde även en heuristisk utvärdering av Zumexo.com och utvecklade nya designförslag i form av enklare prototyper i Axure.
Dessa uppdrag kan betraktas som en form av välgörenhetsarbete, där Rickard erbjöd sin kompetens för att hjälpa personer och företag som annars inte hade haft råd med sådana tjänster. Det gav honom möjligheten att inte bara hjälpa andra utan även att själv kontinuerligt lära sig och växa i sin roll som UX-designer.
2018-01 - 2019-10
Rickard ledde en framgångsrik omgestaltningsprocess av ett befintligt internt system på Kvadrat med målet att göra det mer användbart, intuitivt och mindre felbenäget. Denna förbättring var avsedd att underlätta inlärningen för nya användare och samtidigt minska antalet fel som uppstod i den befintliga designen. För att uppnå detta genomförde Rickard och hans team flera viktiga aktiviteter:
1. Workshops och Fältstudier:
Genomförde remote-workshops och fältstudier, inklusive contextual inquiry, där användarnas interaktion med systemet noga observerades och dokumenterades. Inspelningar av dessa studier, genomförda med hjälp av Morae, blev värdefulla resurser för djupanalys av användarbeteenden.
2. Genomgång med Expertanvändare:
Rickard kollaborerade även med expertanvändare för att fördjupa förståelsen av användarnas beteende i systemet. Inspelningarna från Morae-analyserna användes för att visa hur användarna utförde sina uppgifter och identifiera de områden där missförstånd och fel uppstod.
3. Heuristisk Utvärdering:
En noggrann utvärdering av den befintliga designen utfördes med hjälp av heuristisk analysmetodik för att identifiera och åtgärda potentiella problem.
4. Prototyp Utveckling:
Med insikterna och data från workshops, fältstudier, expertgenomgång och heuristisk utvärdering skapades en prototyp i Axure. Prototypen utvecklades iterativt och i nära samarbete med expertanvändare för att säkerställa att den nya designen uppfyllde användarnas behov.
5. Användningstester:
Slutligen genomfördes användningstester remote av prototypen, dessa tester spelades också in med Morae. Testerna gav ytterligare insikter och bekräftade att den nya designen förbättrade användbarheten.
Rickards arbete resulterade i en mer användbar och effektiv design för det interna systemet på Kvadrat, vilket i sin tur ökade användarnas produktivitet och minskade risken för fel.
2018-02 - 2018-03
Rickard utvärderade användbarheten av olika IT-stödssystem inför en upphandling på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Under denna process genomfördes omfattande användbarhetsutvärderingar som inkluderade användningstester för att bedöma överensstämmelse med ISO 9241-11 och heuristiska utvärderingar.
För att dokumentera och dela resultaten spelades användningstesterna in med Morae. Dessa filmer var värdefulla för projektteamet, då de möjliggjorde att de andra teammedlemmarna kunde granska testerna och observera specifika ögonblick i testningen.
Efter att ha genomfört utvärderingarna poängsattes varje IT-stödssystem baserat på olika kriterier. Den sammanlagda poängen användes som beslutsgrund för att bestämma vilka IT-stöd som skulle gå vidare i upphandlingsprocessen. Rickards arbete var en viktig faktor för att säkerställa att KTH skulle kunna välja de mest användarvänliga och effektiva IT-stöden i sin upphandling.
2016-11 - 2017-02
Rickard var anställd som projektmedarbetare av Cybercom med fokus på UX och användbarhet i det agila projektet "Moderniserat handläggningsstöd" på Försäkringskassan. Inom detta projekt låg ansvaret för utvecklingen av Försäkringskassans handläggningsportal, HAPO.
I sitt uppdrag genomförde Rickard flera viktiga aktiviteter, inklusive:
1. Användarintervjuer via Videokonferens: Rickard genomförde användarintervjuer med hjälp av videokonferens, vilket möjliggjorde insiktsfulla samtal med användarna för att förstå deras behov och utmaningar.
2. Heuristiska Utvärderingar: Han utförde noggranna heuristiska utvärderingar av den befintliga designen för att identifiera och dokumentera problemområden och utvecklingsmöjligheter.
3. Designförslag i Axure och UXPin: Med insikterna från intervjuerna och de heuristiska utvärderingar tog Rickard fram nya designförslag som först skapades i Axure och senare i UXPin. Dessa förslag syftade till att förbättra användbarheten och effektiviteten av handläggningsportalen.
4. Användningstester: Rickard genomförde användningstester av de nya designförslagen för att utvärdera deras effektivitet och användbarhet. Resultaten av dessa tester visade att de nya designförslagen minskade risken för att handläggarna skulle fatta felaktiga beslut.
Under sitt uppdrag deltog Rickard även i Försäkringskassans designråd, vilket gav honom möjligheten att bidra till och påverka designarbetet inom organisationen. Hans arbete var avgörande för att förbättra användarupplevelsen och effektiviteten hos Försäkringskassans handläggningsportal.
2011-01 - 2012-06
Rickard var med och tog fram avsnittet om användbarhet och användarcentrerad utveckling i E-delegationens nya riktlinjer för webbutveckling, Webbriktlinjer.se. Dessa förvaltas nu av DIGG.
2009-01 - 2009-10
Rickard spelade en betydande roll i att stödja Bolagsverket genom att ta fram riktlinjer för användarcentrerad utveckling. I dessa riktlinjer beskrev han noggrant vilka aktiviteter som skulle ingå och hur de skulle utföras för att optimera Bolagsverkets jobb med användarcentrerad utveckling.
Han fick även möjligheten att delta aktivt i ett agilt projekt där dessa riktlinjer testades och implementerades i praktiken. Genom sin insats säkerställde han att Bolagsverket kunde dra nytta av användarcentrerade metoder och bästa praxis för att förbättra sina digitala produkter och tjänster.
Det hela avslutades med en utbildning där Rickard delade med sig av sin expertis till cirka 20 personer inom organisationen. Det är viktigt att notera att detta uppdrag utfördes på deltid, då Rickard var utlånad från CSN. Det visar på hans förmåga att effektivt hantera och driva användarcentrerade initiativ även vid parallellt arbete inom en annan organisation.
1998-03 - 2014-10
Efter att ha avslutat sin utbildning fick Rickard möjligheten till en kortvarig, tre veckors projektanställning på CSN.
Myndigheten var intresserad av att undersöka vad en användbarhetsspecialist kunde bidra med i deras arbetsmiljö. Redan efter åtta arbetsdagar erbjöds Rickard en tillsvidareanställning, och han påbörjade sin anställning på CSN i mars 1998. Hans engagemang och kompetens som användbarhetsspecialist skulle visa sig vara av stort värde för organisationen, och han fortsatte att arbeta på CSN fram till oktober 2014.
Under sin tid på CSN utförde Rickard en mängd olika arbetsuppgifter som främst riktade sig mot att införa och genomföra användarcentrerad utveckling inom organisationen. Hans arbete inkluderade:
- Fältstudier och Användningstester: Rickard genomförde hundratals fältstudier och användningstester. Många av dessa tester dokumenterades genom inspelningar med Morae, vilket möjliggjorde en djupgående analys av användarbeteenden, samt möjlighet att visa teamet intressanta observationer.
- Behovsanalys och Kravframtagning: Han identifierade och dokumenterade användarnas behov, och använde Morae-inspelningar för att visualisera och kommunicera dessa behov till projektmedlemmarna.
- Design och Prototyputveckling: Rickard skapade designförslag och prototyper, allt från enkla pappersprototyper i Paint till klickbara prototyper i Axure. Dessa prototyper innehöll ofta specifika interaktionsmöjligheter och arbetsuppgifter för användarna.
- Heuristiska och Expertutvärderingar: Han genomförde kritiska utvärderingar av andra designförslag och befintliga användargränssnitt för att identifiera problem och förbättringspotential.
- Utvärdering och Implementering av Riktlinjer: Rickard utvecklade och implementerade riktlinjer och beskrivningar för användarcentrerad utveckling inom CSN. Dessa riktlinjer användes som grund för projektarbete och säkerställde att användarcentrerade metoder införlivades i organisationens utvecklingsmodell.
Utöver detta utförde Rickard även följande arbetsuppgifter, även om de inte var lika frekventa:
- Tillgänglighetstester: Rickard testade tillgängligheten på designförslag vid några tillfällen, det var bl.a. med synskadade, personer med läs och skrivsvårigheter samt nysvenskar som precis lärt sig svenska.
- Ledarskap inom Workshops: Han hade utbildning och erfarenhet av att leda workshops och använde denna kunskap för att driva effektiva arbetsmöten.
- Effektkartläggning/Effektstyrning: Rickard hade utbildning inom effektkartläggning och -styrning och använde dessa färdigheter för att analysera och förbättra användarupplevelsen.
- Användarprofiler/Personas: Han utvecklade användarprofiler och personas för att bättre förstå användarnas behov och beteenden.
Under sin tid på CSN fick Rickard en bred och mångsidig erfarenhet av att arbeta med olika IT-system, inklusive interna handläggningssystem, CSN:s app samt externa och interna webbplatser. Han ägnade sig också åt aspekter som blankettutformning och skapade olika typer av instruktioner för att förbättra användningsupplevelsen inom organisationen. Hans arbete på CSN var av betydande värde och bidrog till att forma och förbättra användarcentrerad utveckling inom myndigheten.
2020-09 - 2023-08
Under sin tid på Ladok tog Rickard sig an en mängd utmanande projekt inom användbarhet och användarupplevelse. Ett av hans första uppdrag var att tillsammans med en kollega inom UX-teamet utveckla en ny design för funktionen "lägg till studieperiod för flera". För att säkerställa att den nya designen skulle vara effektiv och användbar, genomförde de omfattande användningstester av prototyper och använde SurveyMonkey för att samla in värdefull feedback från användarna.
Mellan december 2020 och augusti 2023 var Rickard en central del av projektet Utbildningsplanering. Inom detta projekt ansvarade han bland annat för att utveckla gränssnittet för det nya processverktyget, vilket var en nyckelkomponent inom projektet. För att säkerställa att gränssnittet skulle bli användbart och effektivt, genomförde Rickard fältstudier via Zoom och besökte användarna personligen för att förstå deras behov och utmaningar. Han utvecklade designförslag som sedan användningstestades noggrant. Dessa tester inkluderade olika målgrupper, exempelvis expertanvändare som administratörer och sällananvändare som lärare. Samtliga fältstudier och användningstester spelades in, vilket gav Rickard möjlighet att dela intressanta observationer med resten av projektteamet. Teamet jobbade agilt.
Teamet hade en tillgänglighetsansvarig som hade regelbunden kontakt med en tillgänglighetsexpert. Det medförde att tillgänglighet var något man diskuterade varje vecka i teamet.
Rickard var också en värdefull medlem i UX-teamet på Ladok, där han bidrog med sin expertis och insikter för att förbättra användarupplevelsen och användbarheten för olika projekt och system.
2020-03 - 2020-09
I samarbete med andra UX-designers från länder som Australien, Kanada, Sydafrika och Indien, spelade Rickard en betydande roll i att assistera det australiensiska företaget Clue med utvecklingen av en ny produkt/verktyg riktat mot UX-designers. Deras arbete inkluderade exempelvis att utforma olika kundresor, presentera designförslag på olika nivåer, genomföra och analysera intervjuer med UX-designers, skapa användarprofiler (personas), utveckla prototyper och genomföra användningstester.
Arbetsmöten och samarbete skedde på distans via Skype, och projektet genomfördes på engelska som projektspråk. Det globala och mångsidiga teamet möjliggjorde en rik och varierad inblick i användarbehoven och kraven, vilket i sin tur bidrog till att skapa en innovativ och användarcentrerad produkt för UX-designers.
2020-08 - 2020-08
Rickard utförde en expertutvärdering av appen Products4planet. Han tog även fram nya designförslag i Axure för förbättrad användbarhet och användningsupplevelse/UX.
2019-02 - 2019-04
Tillsammans med Norrlandsfärg jobbar UVIN på en idé till en produkt vi funderade på att lansera. Produkten ska hjälpa Norrlandsfärgs kunder med ett problem många av de har. Tanken var att kunna sälja produkten vidare till andra handlare där kunderna har samma typ av problem. I produkten ingår bl.a. en webbsida och en app. Han utförde enklare customer journeys, workshops, tog fram designförslag och utvecklade prototyper i Axure. Projektet ligger vilande.
2015-10 - 2016-06
När KollaCity skulle starta upp verksamheten igen, så kontaktade de Rickard för att få hjälp. De ville förbättra och förnya sin gamla produkt gällande användbarhet och UX/användningsupplevelse. Under uppdraget jobbade han bl.a. med workshops, designförslag på olika nivå, mest i form av wireframes, samt prototyper i Axure. KollaCity startade aldrig upp verksamheten igen pga ekonomiska orsaker.
Academic Background
1996-09 - 1998-01
1989-09 - 1996-06