CEO-VD Malmö, Sverige

Might be available

(Updated 2023-05-23)

CEO-VD

Malmö, Sverige

Native Svenska, English

  • Affärsutveckling
  • Projektledning
  • Bygg&Fastighet

Skills (34)

INKÖP

AFFÄRSUTVECKLING

UTMÄRKTA MULTITASKER

STAD

PROJEKTLEDNING

ATT KÖPA/UPPHANDLING

OMVÄRLDSBEVAKNING

DATORER

PRODUKTIONSANLÄGGNING

MDI

SÄLJARE

BYGGMATERIAL

TRÅDLÖS

INTRANÄT

JÄRNVÄGSSTATION

TRÅDLÖS KOMMUNIKATION

TELEFON

JÄRNVÄG

ISO 9000

KONKURS

WEBBPORTAL

ISO-STANDARDER

ABB

DOKUMENTATION

SAMTIDIGT

HANTERING AV KUNDRELATIONER

KALKYLER

Direktreklam

SARBANES OXLEY

PUBLIC KEY

CRM

MÄSSOR

DOKUMENTERA

SOX

Professional Experience

Civilekonom med hög affärsutvecklings och IT-kompetens
Alpega AB

2010-06 - Present

Jag driver mitt eget AB. I Alpega AB har jag genomfört uppdrag som inköp av större FM System (Facility Management System) IKEA Centergroup, där skrev jag även en IT- Policy. För Malmö Stad har jag genomfört ett uppdrag kring hållbar IT (Grön IT) och smarta städer. Ett marknad- och säljuppdrag för produktionsföretag, Grytek, ett säljuppdrag kring bredband/fiber för stadsnät. Ett uppdrag kring affärsmodell för mobilapplikationer, Raviteq. Har även verkat i rollen som bredbandssamordnare för större fiberutrullning i Osby Kommun, Där skrev jag en EU- ansökan till Strukturfonden ERUF. TV sänd debatt Almedalen för IP-Only om bredband i kommuner. 2016-2018 har jag
Byggledare för Trafikverket, IT
byggt fibernät åt Fibergruppen/Transtema och Telia Company i Skåne

2018-05 - 2021-03

Under åren 1997-2010 har jag varit anställd inom TeliaSonera-koncernen.
TeliaSonera omsätter ca 120 MDR och har ca 12 MDR i resultat.
Projektledare IT & Systemägare
Skanova AB

2003-10 - 2010-05

Innovationsstrateg och strateg, Skanova AB

2000-06 - 2003-09

Skanova är Telias nät, den fysiska infrastrukturen. Skanova omsätter ca 22 MDR.
Uppdraget som innovationsstrateg fick jag tack vare affärsframgången med bredbandsnätet hos HSB Malmö. Målet var att jobba med framförhållen teknikspaning och identifiera nya affärsmöjligheter för bredbandsnät. Processen för detta var omvärldsspaning, strategival, entreprenörsstimulans, kommunikation och förankring för det nya i organisationen.
I rollen som innovationsstrateg gjorde jag ett business case för PKI (Public Key Infrastructure) samt ett kring affärsnytta kring trådlös kommunikation. Som strateg skapade jag tillsammans med en kollega en strategisk nulägesanalys över Skanovas produktportfölj omfattande en omsättning på 22MDR. Andra uppdrag omfattade löpande omvärldsbevakning, beskrivning av delmarknad access och en analys av bredbandsaffären för TeliaSonera Sverige. Jag har lärt mig förstå stadsnäts-marknaden och jag har dokumenterat den kunskapen i ett dokument "Growth in fixed broadband access".
Uppdragen har bidragit till affärsmöjligheter och tydliggjort Telias affärsposition för bredband och varit underlag för både beslut och strategival. Men även utgjort underlag för fortsatt affärsutvecklingsarbete.
Min roll var att ansvara

2003-01 - 2003-01

2003 gjordes en av många stora omorganisationer och jag fick erbjudandet att jobba på Skanova IT - en organisationsdel med syfte att stödja nätverksamhetens processer.
Huvudprocesser på Skanova är bygga nya nät, övervaka & driva befintliga nät samt att underhålla och förvalta desamma.
Min roll var att ansvara för OSS-Kart - ett geografiskt informationssystem som håller ordning på TeliaSoneras fysiska infrastruktur i Sverige. Det är ett av TeliaSoneras 20 största IT system. Formellt hette rollen ISM (IT Solution Manager). Systemgruppen kallas OSS-kart (7 000 behörigheter) och kör på pattformarna MapGuide och MicroStation. Till det hör ett antal webbapplikationer. Systemet kostar ca 16 Mkr i förvaltning och drift och kräver ca 20 personers delaktighet. Jag har ansvarat för avtal, förvaltningsplan, förvaltning, utveckling, kravfångst och drift. Ett typiskt huvudmannaansvar.
Rollen har även inneburit en hel del projektledning. Dels korta små projekt, dels Common GIS som syftar till en ny GIS plattform för TeliaSonera. Mina viktigaste leverabler där var business case och migrationsplan. Arbetet i Common GIS har gett mig god kunskap om GIS marknaden och dess aktörer. Men även god kunskap om projektledning enligt TS-Promo som är TeliaSoneras projektmodell. Under dessa år deltog jag på alla GIS mässor i Sverige och lärde mig marknaden och vad som händer kring GIS i EU.
Under denna tid gick Telia ihop med Sonera och engelska blev koncernspråk, det öppnade för engelska utbildningar. Jag läste in fler högskolepoäng och gick även konversationskurser. Min engelska är bra både talad och skriven. Som skrivuppgift dokumenterade jag "Ten years within TeliaSonera" där jag sammanfattar och konkluderar vad som skett i företaget och i telekombranschen under mina första tio år i Telia.
Jag har också jobbat en del med MDI (människa datorinteraktion) som syftat till att kravställa på användbarhet. Ett annat område som jag fördjupat mig i är krav och kravhantering. I det har jag lärt mig några av marknadens kravhanteringssystem. Under en kortare period var jag också systemägare för HERA -TeliaSoneras ärendehanteringssystem. Inköp har jag gjort i SAP och jag har deltagit i ISO 9000 processer och dito för Sox. Passade på att utbilda mig på ITIL när leverantören av funktionell förvaltning införde den modellen. På Telia-sidan var tanken att använda organisationsmodellen PM3, så den har jag också läst på och behärskar.
Mitt bidrag har skapat ordning och reda på ekonomi, avtal och dokumentation för OSS- Kart. Jag också skapat stabila nätverk i gränssnitten mot, drift, funktionell förvaltning och användare. Projektet Common GIS har jag hållit vid liv över flera omorganisationer och chefsbyten.
Konsult affärsutveckling
Telia Promotor AB

1997-06 - 2000-05

Telia Promotor AB skapades för att stödja koncernambitionen att höja Telia i värdekedjan. Man ville skapa affärsnytta för sina kunder. Som mest hade Telia Promotor 350 anställda där alla var akademiskt utbildade. Telia Promotor hade tre verksamhetsområden - CRM, Webb (Inter, Extra och Intranät) samt affärsutveckling där jag var anställd som affärsutvecklare.
Min roll var att möta Telias kunder i bygg- och fastighetsbranschen, antingen själv eller tillsammans med AM (Account Manager). Det var kunder som Skanska, Skanska Bostäder, JM, HSB, Riksbyggen, Drott m fl. Telia Promotor utbildade oss affärsutvecklare i "affärsutveckling med IT" som är en strukturerad metod att definiera nuläge, behov och föreslå målbilder. Till AU med IT hör också att använda PENG (nyttoanalys) som jag är väl påläst på. Jag skrev dessutom en branschguide "Bygg och Fastighetsbranschen" som kom att användas som stilbildare för hur man skulle dokumentera en bransch som Telia hade affärsintressen i. Guiden var också min mall för IT-möjligheter i bygg- och fastighetsbranschen.
Genom mitt arbete fick Telia affärerna att bygga HSB:s webbportal HSB.se och HSB- bankens lösning för bank på telefon. Jag var den envise och uthålliga marknadsspelare som möjliggjorde att Telia fick en affär med HSB Malmö som innebar att med ny teknik leverera bredband till 33 000 lägenheter. Det var starten på fiberboomen.
(Telia Promotor finns inte kvar idag inte heller Telias ambition att stiga i värdekedjan)
Konsult/Säljare
Bygganalys AB

1991-10 - 1996-12

Bygganalys är ett privatägt företag som startades 1952. Bygganalys var som störst 1991, det år jag anställdes. Bygganalys var då 140 personer och omsatte ca 120 Mkr.
I tre år var jag säljare av mjukvara för bygg- och fastighetsekonomi. Ett säljarbete som lyckades bra och överträffade säljbudgeten. Det blev trögare att sälja när Windows kom på marknaden och kunderna krävde det, samtidigt som Bygganalys fick det jobbigt i spåren av den svenska finanskrisen och inte orkade ta programmen från DOS till Windowsmiljö.
Det kundnätverk som jag byggt upp hjälpte mig att byta roll. Jag övergick till att göra konsultuppdrag inom bygg- och fastighetsekonomi vilket möjliggjorde att jag kunde leverera mycket hög lönsamhet till företaget. Jag gjorde främst tidigt skede kalkyler bland annat Södervärns Busstation, Malmö Stadsbibliotek och flera äldreboenden runt om i Malmö.
Jag var en lönsam person på Bygganalys och lyckades bra i en tid som var tuff för både branschen och Bygganalys. Bostadsbyggandet föll från 35 000 till 8 000 bostadsenheter under denna tid och branschen minskade mer än 50% i storlek. Bygganalys gick i konkurs medan jag var anställd men startade om igen.
VD
Banzai Computer AB

1988-12 - 1990-08

Banzai är från början ett danskt entreprenörsäventyr. Banzai sålde bärbara datorer i Danmark med start 1986 det gick som tåget och pengarna flöt in. I Danmark var Banzai som mest 15 personer.
Jag utsågs till VD när man ville göra samma resa i Sverige. Som mest var vi 6 personer och hade ca 5 Mkr i omsättning. Arbetade med försäljning, service, annonskampanjer mässor och direktreklam.
Man kan säga att marknadsfönstret redan hade börjat stänga och vi klarade svarta siffror ett år. Men konkurrensen ökade och marginalerna som var stora (15 tkr på en bärbar dator) föll snabbt. Jag slutade och ett år senare försattes bolaget i konkurs.
Barmästare
Baldakinen AB

1977-10 - 1988-02

(extrajobb under skoltid och militärtjänst)
Arbetsledare NCC
dåv ABB

1980-10 - 1984-12

dec Som arbetsledare var min uppgift dagligt ledarskap över egen personal och underleverantörer. Jag jobbade också med inköp, planering av tid och arbetsmetoder och vardagsadministration. Jag deltog i byggandet av lägenheter, parhus, industrihus ett AMU-center och en järnvägsstation. I Saudi Arabien deltog jag i uppförandet av en mindre produktionsanläggning. Den mesta tiden var jag ute på byggen men under korta tider var jag även på kontoret och jobbade där mest med anbud och mängdförteckningar.

Academic Background

Engelska 20P
Umeå Universitet

2022-02 - 2007-01

Civilekonom
marknad Högskolan i Växjö

2022-02 - 1988-01

Byggnadsingenjör
Byggnadsingenjör ED Gymnasiet i Jönköping

2022-02 - 1979-01

Contact contractor

/